Home Dewan Ulamak Negara Sejahtera Berpaksikan Taqwa

Negara Sejahtera Berpaksikan Taqwa

679
0
SHARE

Oleh: Zulhafeez Ahmad Zahidi

TANDOP: Dalam menelusuri perjuangan dakwah dan politik di Malaysia ini, kita meyakini konsep sebuah negara yang asas-asasnya dicerminkan oleh Allah s.w.t dalam surah Saba’ ayat 15.

“Demi sesungguhnya, adalah bagi penduduk negeri saba’, satu tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) yang terdapat di tempat tinggal mereka iaitu: dua kumpulan kebun (yang luas lagi subur) , yang terletak di sebelah kanan dan sebelah kiri (kumpulan mereka).

(lalu dikatakan kepada mereka): Makanlah dari rezeki pemberian Tuhan kamu dan bersyukurlah kepadaNya: (negeri kamu ini adalah) negeri yang baik (aman dan makmur) dan (tuhan kau adalah) tuhan yang maha pengampun.”

Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Dato’ Dr Mahfodz Muhamad menyatakan demikian, ketika menyampaikan ucaptama Dewan Ulamak PAS dengan membawa tema “Membina Negara Sejahtera”.

“Kerana itulah pada tahun ini, kita memilih ” membina negara sejahtera” sebagai tema bagi muktamar pada kali ini.

“Tema ini adalah persembahan corak dan bentuk negara kita berterusan menawarkannya kepada masyarakat pelbagai kaum dan kepercayaan, khususnya menjelang pilihanraya umum kali ke-14 yang bakal menjenguk tiba.

“Ayat yang kita bacakan tadi adalah berkaitan dengan kaum saba’ yang tinggal di selatan yaman. Mereka tinggal di satu kawasan yang subur dan bertamadun tinggi sehingga dapat mengendalikan air-air hujan yang mengalir dengan subuah takungan empangan yang diapit oleh dua buah bukit.

“Kebun-kebuin yang bertingkat dikanan dan kiri empangan itu melambangkan ia negera yang subur, makmur, senang lenang dan penuh kenikmatan yang indah.

“Negara inilah yang dimaksudkan Allah sebagai Negara yang baik dan sejahtera serta mendapat keampunan tuhan,” ujarnya.

Beliau berkata, Sheikh Muhammad Matuli Assyarawi menukilkan hikmah yang besar disebalik kandungan kalimah baldatan thoyyibah dengan kalimah warab ghafur ialah memberi maksud Negara yang baik mestilah membawa kepada akhirah dalam meraih mardhatillah.

Ertinya, kesepaduan antara kehebatan dunia mestilah seiring dengan ketinggian ruh maknawi untuk beribadah kepada yang Maha Esa

Hakikatnya negara yang baik terhasil daripada pemerintahan yang baik.

Justeru itu negara sejahtera ialah sebuh negara berasaskan kepada tadbir urus terbaik serta melahirkan identiti politik moden terkini.