Home Muktamar61 Artikel Ucaptama Dewan Muslimat Kali ke 55 : Memantapkan Ukhuwah, Merakyatkan Perjuanga

Ucaptama Dewan Muslimat Kali ke 55 : Memantapkan Ukhuwah, Merakyatkan Perjuanga

195
SHARE

Segala pujian bagi Allah, kita kian menghampiri bulan Ramadhan, waktu yang cukup ampuh untuk tarbiyah diri kita. Moga Allah mengizinkan kita menikmati bulan pesta ibadah ini. Ya Allah rahmati kami dengan Syaaban dan sampaikan kami kepada Ramadhan.

Sidang muktamar yang dirahmati Allah S.W.T sekalian,

1. Umat Islam Kuat Dengan Istiqamah Dan Kesabaran

Hari ini kita menyaksikan terlalu banyak kezaliman dan penindasan yang dilakukan ke atas umat Islam oleh tangan-tangan musuh Islam. Isu Palestin, isu Rohingya, Syria dan Yaman serta tidak ketinggalan isu terbaru di Mesir apabila hampir 100 orang Ikhwanul Muslimin dijatuhkan hukuman mati oleh sang penguasa.

Ya Allah ampunkan kami kerana tidak banyak yang dapat kami lakukan untuk saudara-saudara kami. Ibrah apa yang berlaku kepada umat Islam dewasa ini di peringkat antarabangsa dan di tanahair Malaysia ialah satu semboyan jihad bertujuan memberi peringatan kepada umat Islam seluruh dunia.

Adakah fenomena ini membuatkan kita bangkit terus berjuang atau ada yang terlena dan tenggelam dengan kehidupan duniawi yang penuh tipu daya ini? Bagaimana agaknya perasaan kita apabila mendengar peristiwa yang ber- laku kepada saudara kita ini?

Kembali ke medan sebenar di tanahair kita dan teruskan beramal menyebarkan Islam kepada umat. Hanya itu pilihan yang ada.

Sidang muktamar yang dirahmati Allah S.W.T sekalian,

2. Memantapkan Ukhuwah, Merakyatkan Perjuangan

‘Memantapkan Ukhuwah, Merakyatkan Perjuangan’ diangkat menjadi tema muktamar kali ini se- bagai satu ajakan kepada ahli muslimin dan muslimat fokus kepada dua isu utama iaitu pengukuhan dalaman parti dan halatuju perjuangan PAS.

Bagaimana kita merakyatkan perjuangan?

Klik untuk teks penuh Ucaptama